Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 38,2455 | 38,3144 | |
EURO | 43,4132 | 43,4914 | |
AYANDON KÜLTÜR VE EĞİTİM DERNEĞİ
TÜZÜĞÜ
2023
BİRİNCİ BÖLÜM
BİRİNCİ KISIM
DERNEĞİN ADI, MERKEZİ ve AMBLEMİ
Madde 1.1- Derneğin Adı, ‘Ayandon Kültür ve Eğitim Derneği’dir. Derneğin merkezi İzmir’dir. Dernek, yurt içinde ve yurt dışında şube açabilir. Dernek çalışmaları Genel Merkez, Şubeleri ve Temsilcilikleri eliyle yürütülür.
1.2 – Derneğin amblemi, kırmızı beyaz renklerden oluşur. Amblemin orta kısmında, toplumsal hayata bakışın bilimin kaidelerine göre olması gerektiğini simgeleyen, beyaz zemin üzerinde sayfaları açık kırmızı bir kitap bulunur. Kitaptan sağ ve sol yönlere doğru uzanan iki kırmızı şerit özgür düşünceye açılan kanatları temsil eder. Her iki kanadın üzerinde üçer adet kırmızı yıldız bulunur ve toplamda altı adet olan bu yıldızlar değişmez yol göstericimiz Yüce Atatürk’ün altı ilkesini simgeler. Bu simgelerin alt kısmında kırmızı renkle ilk satırda AYANDON, ikinci satırda KÜLTÜR VE EĞİTİM DERNEĞİ yazacak şekilde Derneğin ismi bulunur. Amblem kırmızı bir çerçeve içinde yer alır.
DERNEĞİN AMAÇ ve İLKELERİ
Madde 2 - Dernek; Türkiye’de temel insan hakları, ekonomik ve sosyal hakların, evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde engelsiz olarak alınıp verilebilmesini; ülke insanlarının imtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitle olabilmesi için; çıkışta eşitlik, yarışta güvenlik ve varışta haklılık esasları doğrultusunda, eşitlik ve adalet içinde yaşam sürmelerini sağlamak, Türkiye’nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütün olduğu fikrini işlemek ve savunmak, bu bağlamda faaliyetlerde bulunmak ve bu yolda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulmuştur. Dernek bu faaliyetleri kamu yararını gözeterek yapar.
Madde 3- Dernek;
3.1-Atatürk ilke ve devrimlerinin aslına uygun biçim ve içerikte öğretilip benimsenmesini kutsal ve bir ödev sayar
3.2- Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının kaderde, kıvançta ve tasada ortak olacak ulusal bilince erişmesi ve ulusal ülküler etrafında toplanmasını bölünmez bütünlüğümüz için olmazsa olmaz koşullar olarak görür ve buna yönelik her türlü çalışmayı yasal sınırlar içinde yapar.
3.3- Hak ve eşitliğin sağlanması için; bilinç yaratan, aydınlatıcı, yol gösterici, düzenleyici eylemleri, işleri ve işlemler yapar, bu yönde faaliyette bulunan kişi ve kurumları destekler.
3.4-Türk kültürünün korunup geliştirilmesi için fikrî, edebî ve sanatsal her türlü etkinlik ve eylemin uygulayıcısı ve destekçisi olur.
3.5- Dili, bir ulusu oluşturan ve yaşatan en önemli öğe olarak görür. Türkçe’nin doğru, yaygın ve etkin kullanımı konusunda yapılan bütün çalışmaları destekler, olanakları ölçüsünde bu çalışmalara katılır.
3.6- Faaliyetlerinde öneri ve yardımlara açıktır.
ÇALIŞMA KONULARI ve FAALİYET ALANI
Madde 4- Dernek amacının gerçekleştirilmesi için;
4.1- Sağlıklı çalışma ortamları hazırlamak, ihtiyaç duyulan her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek,
4.2- Üyelerinin zamanlarını kaliteli aktivite ile değerlendirebilecekleri salonlar açmak, tesisler kurmak ve tefriş etmek,
4.3- Gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, veri merkezi kurmak,
4.4- Araştırmalar yapmak, gazete, dergi, bülten ve kitap gibi yayınlar çıkarmak.
4.5- İnternet sitesi kurmak,
4.6- Çalışma ve araştırma grupları oluşturmak,
4.7- Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek,
4.8- Yemekli toplantı, konser, tiyatro, sergi, spor, gezi vb. etkinlikler düzenlemek ve üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak,
4.9- İhtiyaç duyulan taşınır ve taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek, tesisler kurmak ve taşınmazlar üzerinde aynî hak tesis etmek,
4.10- İktisadî, ticarî ve sanayî işletmeleri kurmak ve işletmek,
4.11- Gerekli izin alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak, yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek,
4.12- Benzer amaçlı dernek, işçi ve işveren sendikalarından ve meslekî kuruluşlardan maddî yardım almak veya yardımlarda bulunmak,
4.13- Gerektiğinde, Kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer dernek, vakıf ve sendikaların yanında kamu kurum ve kuruluşları ile ortak platformlar oluşturmak, görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek,
4.14- Gerek görülmesi durumunda vakıf ve federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak,
4.15- Türk dünyasının dil ’de, fikir’ de, İş’te birliğinin sağlanması ve Türk dünyasına Atatürk ilke ve devrimlerinin anlatılıp, öğretilip benimsenmesi konularında eğitim ve araştırma yapacak, eser yazacak kimselere karşılıklı veya karşılıksız burs vermek.
4.16 –Kökü ve fikri dışarıda olan, yabancı kişi, kurum ve fonlardan beslendiği, Türkiye’yi yıkma emelleri içinde olanlara yardım ve yataklık ettiği belli olan sivil toplum kuruluşları ile mücadeleyi kaçınılmaz, zorunlu ve kutsal bir ödev sayar Dernek.
4.17 – Dernek kültür ve eğitim alanında faaliyet yürütür.
4.18 –Derneğin yapılan bütün hizmet, faaliyet ve etkinlikleri herkese ve her kesimin yararlanmasına açık olacaktır.
İKİNCİ KISIM
DERNEĞE ÜYE OLMA, ÜYELİKTEN ÇIKMA ve ÇIKARILMA
Madde 5 - Derneğin asil, doğal ve onur üyesi olmak üzere, üç çeşit üyesi vardır.
5.1- Asil Üye: Derneğin asil üyeleri, belirli bir üyelik aidatı ödeyen, derneğin kurucuları ile başvuruları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.
5.2- Onur Üyesi: Derneğe maddî ve manevî bakımdan önemli destek sağlayanlar ile Türk diline, Türk kültürüne, Atatürk ilke ve devrimlerine ve Türk dünyasının dilde, fikirde, işte birliğine hizmet edenler, yönetim kurulu teklifi ve Genel Kurul kararı ile onur üyesi seçilirler.
Üye Olma Hakkı
Madde 6 – Derneğe;
6.1- Mevzuatın öngördüğü şartları taşıyan,
6.2- Medenî ve siyasî hakları kullanma ehliyetine sahip,
6.3- Derneğin amaç ve ilkelerini benimseyen,
6.4- Bilgi, beceri ve tecrübeleri oranında dernek çalışmalarına katılmayı kabul eden,
6.5- Dernek tüzüğünde yazılı üyelik aidatını ödemeyi taahhüt eden,
6.6- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek ve tüzel kişiler ile Türkiye’de oturma hakkına sahip on sekiz yaşını dolduran Türkçe okuyup yazabilen yabancılar, üye olma hakkına sahiptir. Onur üyeliği için yukarıdaki özelliklere sahip yabancılardan Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaz.
Üyelik Kararı ve Üyelik İşlemleri
Madde 7-
7.1- Üyelik başvurusu, dernek başkanlığına, dernek üyesi iki kişinin önerisi ve olumlaması ile yazılı olarak yapılır.
7.2- Üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en geç otuz gün içinde karara bağlanır.
7.3- Üyeliğin kabul veya reddi yazılı olarak başvuru sahibine bildirilir. Üyeliğe kabul edilenler üye kayıt defterine kaydedilir.
7.5- Üyeliğe kabul ve üyelikten silinme işlemleri, yönetim kurulu tarafından yapılır.
Üyelikten Çıkma
Madde 8- Her üye,
8.1- Bizzat, yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır.
8.2- Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
Üyelikten Çıkarılma
Madde 9- Dernek üyeliğinden;
9.1- Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunan
9.2- Verilen görevlerden sürekli kaçınan,
9.3- Üyelik aidatını altı ay içinde ödemeyen,
9.4- Dernek organlarınca verilen kararlara uymayan,
9.5- Üye olma şartlarını kaybetmiş olanlar, yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır.
9.6- Yüz kızartıcı bir suçtan dolayı mahkûmiyeti kesinleşenler.
9.7- Alenen Türk örf ve adetlerine aykırı davranışta bulunanlar.
9.8- Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinirler.
İKİNCİ BÖLÜM
DERNEK ORGANLARI
Derneğin Organları
Madde 10 - Derneğin zorunlu organları;
10.1- Genel Kurul
10.2- Yönetim Kurulu
10.3- Denetim Kurulu
10.4- Disiplin Kurulu,
Gerek görüldüğünde dernek Merkez Genel Kurulu’nca başka organlar da oluşturulabilir. Ancak bu organlara zorunlu organların görev ve yetkileri devredilemez.
BİRİNCİ KISIM
GENEL KURUL
Olağan Genel Kurul
Madde 11.1- Derneğin en yetkili karar organı olan Genel Kurulu; dernek kurucuları, Yönetim Kurulu ile Merkez Denetim Kurullarının asil üyeleri ve şube genel kurullarınca seçilen delegelerden oluşur. Şubeler kurulmadan önce yapılacak Genel Kurullar, kayıtlı üyelerin katılımı ile yapılır.
11.2- Olağan genel kurul, 3 yılda bir aralık ayı içerisinde yönetim kurulunca belirlenen gün, yer ve saatte yapılır.
11.3- Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağırılır.
Merkez Olağanüstü Genel Kurulu
Madde 12.1- Merkez olağan üstü genel kurulu;
12.1.1- Merkez Yönetim Kurulu kararı,
12.1.2- Merkez Genel Kurul delegelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine toplanır.
12.2- Genel kurul en geç otuz gün içinde yönetim kurulunun çağrısıyla olağanüstü toplanır. Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine Sulh Hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
12.3- Yönetim Kurulu üye sayısı, istifalar, ölüm ve üyelikten çıkarılma sebebiyle, yedek üyeler dâhil üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse, Genel kurul, kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetim kurulu tarafından bir ay içerisinde toplantıya çağırılır. Çağırının yapılmaması halinde dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallin Sulh Hukuk Hâkimi’nin duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişi bir ay içerisinde genel kurulu toplamakla görevlendirilir.
Çağrı Usulü
Madde 13-
13.1- Yönetim Kurulu, genel kurul delege listesini hazırlar.
13.2- Kongre gününden en az on beş gün önce; kongre günü, saati, yeri ve gündemi derneğin web sitesinde ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle delegelere duyurulur. Bu duyuruda ilk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
13.3- Toplantı, çoğunluk sağlanamaması dışında başka bir sebeple ertelenirse, bu durum erteleme sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur.
13.4- İkinci toplantının erteleme tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur.
13.5- Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağırılır.
13.6- Genel kurul toplantısı bir defadan fazla ertelenemez.
Toplantı Usulü
Madde 14-
14.1- Delegeler, toplantı salonuna kimliklerini göstererek, listedeki adlarının karşısını imzalayarak girerler.
14.2- Genel kurul, oy kullanma yeterliliğine sahip delegelerin salt çoğunluğuyla, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır.
14.3- Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.
14.4- Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde ise yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
14.5- Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
14.6- Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve bir başkan vekili ile iki kâtip üye seçilerek divan heyeti oluşturulur.
14.7- Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
14.8- Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenilen konuların tüzük değişikliği ve derneğin feshi halleri içeren bir teklif ise toplantıya katılımın delege sayısının üçte ikisini bulması durumunda, diğer tekliflerin ise sayıya bakılmaksızın gündeme alınması zorunludur.
14.9- Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve katılım dizelgesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
14.10- Genel kurulda her delegenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.
14.11- Doğal ve onur üyeleri genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar.
14.12- Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.
14.13- Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan heyeti tarafından imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim edilmesinden sorumludur.
Karar Alma Usul ve Şekilleri
Madde 15.1- Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık oylama ile yapılır.
15.2- Gizli oylama, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş oy pusulalarının delegeler tarafından önceden hazırlanan kabinlerde doldurulduktan sonra sandığa atılan ve oy vermenin bitiminden sonra açık olarak dökümü yapılan oylamadır.
15.3- Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları ise, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınır.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
Madde 16- Merkez Genel Kurulu’nun görev ve yetkileri;
16.1- Dernek organlarının seçilmesi
16.2- Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
16.3- Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrâsı,
16.4- Yönetim kurulunca hazırlanan muhammen bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
16.5- Dernek organlarının denetlenmesi ve gerektiğinde haklı sebeplerle görevden alınması,
16.6- Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
16.7- Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanan yönetmeliklerin incelenip aynen veya değiştirilerek onaylanması,
16.8- Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi ile ilgili olarak yönetim kurulunun yetkilendirilmesi,
16.9- Derneğin federasyona katılması veya ayrılmasının kararlaştırılması,
16.10- Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilciliklerin açılması için merkez Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi,
16.11- Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması kararının alınması.
16.12- Derneğin vakıf kurması,
16.13- Derneğin feshedilmesi,
16.14- Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,
16.15- Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerin görülmesi ve yetkilerin kullanılması,
16.16- Dernek üyeliğinden çıkarılan kişilerin yapacakları yazılı itirazları halinde üyelik durumunun karara bağlanması,
16.17- Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesidir.
İKİNCİ KISIM
MERKEZ YÖNETİM KURULU
Madde 17.1- Merkez Yönetim Kurulu; bir genel başkan, altı asil ve 5 yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
17.2- Yönetim Kurulu, seçimden sonraki ilk toplantıda genel başkan yardımcıları ile genel sekreter ve genel muhasibi belirler. Gerektiğinde yeni başkan yardımcılıkları da kurulabilir.
17.2.1- Genel Başkan: Derneği temsil eder, toplantılara başkanlık eder ve derneği yönetir.
17.2.2- Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Genel Başkanın bulunmadığı hallerde Genel Başkana vekâlet eder, şube ve temsilciliklerin açılması ile ilgili işlemleri yürütür. Derneğin teşkilatlanmasından sorumludur.
17.2.3- Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Üyelerin, dernek üyesi olan ya da olmayan gençlerin, dernek tüzüğü ve amacı doğrultusunda eğitilmesi faaliyetlerini planlar, düzenler ve yürütür.
17.2.4- Sosyal Faaliyetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Derneğin yapacağı sosyal etkinlikler (çay, balo, gece, kermes, yemek vb) ile ilgili işleri düzenler ve yürütür.
17.2.5- Basın-Yayın ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Yazılı, sözlü, görsel vb. basın kurumları ile ilişki kurar, dernek çalışmalarını kamuoyuna duyurur ve her türlü basım ve yayın işlerini yürütür.
17.2.6- Genel Sayman: Derneğin gelir-gider ile her türlü hesap işlerini yürütür, Genel Başkanın onayı ile harcamaları yapar ve muhasebe kayıtlarını tutar. Derneğin kuracağı ve ortak olacağı şirketlerle ilişkileri yürütür.
17.2.7- Genel Sekreter; Derneğe ait yazışmaları yapar. Yazışmalarla ilgili kayıtları tutar. Genel kurula sunulacak raporları hazırlar. Üye kayıtlarını yapar. Alınan kararları karar defterine kaydeder. Yönetim kurulunun gündemini hazırlar. Ayrıca dernekte istihdam edilen personeli yönetir.
17.3- Yönetim Kurulu, üyelerinin haberdar edilmesi şartıyla, her zaman toplantıya çağırılabilir.
17.3.1- Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Yapılacak oylama sonucunda eşitlik halinde Genel Başkanın oyunun yönü sonucu belirler.
17.3.2- Mazeretsiz üst üste üç toplantıya katılmayan üye, yönetim kurulu kararı ile müstafi sayılır.
Boşalan Yönetim Kurulunun Tamamlanması
Madde 18- Yönetim Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı eksilme olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyeler çağırılarak tamamlanır.
Merkez Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Madde 19- Merkez Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri;
19.1- Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden birine veya bir üçüncü kişiye yetki vermek,
19.2- Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
19.3- Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
19.4- Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu faaliyet raporunu hazırlamak ve yılın ilk dört ayı içerisinde mahallin mülki amirliğine vermek,
19.5- Genel Merkez’de çalıştırılacak personelin kadro, unvan ve sayısını tespit etmek ve bunları işe almak, ücret ve yolluklarını tespit etmek, gerektiğinde işten çıkarmak,
19.6- Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak,
19.7- Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin, ipotek veya aynî haklar tesis ettirmek,
19.8- Genel kurulun verdiği yetki ile şube ve temsilcilikler açmak,
19.9- Şube ve temsilciliklerin denetimini yapmak, gerektiğinde şube ve temsilcilik yönetim kurullarını görevden alarak yerlerine görevlendirme yapmak,
19.10- Şubelerin olağan ve olağanüstü kongrelerini planlayarak zamanında yapılmasını sağlamak,
19.11- Şubelerin faaliyet programlarını, faaliyet raporlarını ve bütçelerini aynen veya değiştirerek tasdik etmek; kesin hesaplarını kabul veya reddetmek; reddi halinde zararları sorumlulara tazmin ettirmek,
19.12- Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,
19.13- Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
19.14- Derneğin amacını gerçekleştirmek için yetkisi dâhilinde her çeşit kararı almak ve uygulamak,
19.15- Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmaktır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
MERKEZ DENETİM KURULU
Madde 20.1- Merkez Denetim Kurulu, üç asıl ve üç yedek üye olarak genel kurulca seçilir. Denetim kurulu üyeleri, yapacakları ilk toplantıda aralarından bir başkan bir de sekreter seçerler.
20.2- Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyeler göreve çağırılır.
Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Madde 21- Merkez Denetim Kurulu’nun görev ve yetkileri;
21.1- Denetim Kurulu, dernek tüzüğünde yazılı esas ve usullere göre her yıl derneği denetler.
21.1.1- Yönetim kurulunun, dernek tüzüğünde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini,
21.1.2- Defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını inceler, denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında da genel kurula sunar.
21.2- Gerektiğinde genel kurulu olağanüstü olarak toplantıya çağırılır.
21.3- Merkez Denetim Kurulu’nun yetkileri teşkilatının tamamını kuşatır.
Derneğin İç Denetim Şekilleri
Madde 22.1- Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir.
22.2- Dernekte dernek genel kurulu, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Dernek, denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa denetlenir.
DÖRDÜNCÜ KISIM
MERKEZ DİSİPLİN KURULU
Madde 23.1- Merkez Disiplin Kurulu, Merkez Genel kurulu tarafından seçilen üç asil ve üç yedek üyeden oluşur.
23.2.2- Yaptıkları ilk toplantıda aralarından birisini başkan, birisini de sekreter olarak seçerler.
23.3 - Merkez Disiplin Kurulu
23.3.1- Dernek organlarında görev alanlarla ilgili şikâyetlere,
23.3.2- Dernek amaçlarına aykırı hareket ve davranışlarda bulunanlarla birlikte dernek veya mensupları aleyhinde bulunanlarla ilgili şikâyetlere bakar.
23.3.3- Suçları sabit görülen üyelere fiillerinin mahiyet ve önem derecesine göre uyarma, kınama, geçici ihraç ve kesin ihraç cezası verir.
23.4 – Merkez Yönetim Kurulu’nun belgelere dayalı disiplin kovuşturma isteği üzerine, hakkında tahkikata başlanan üye, taahhütlü mektupla davet olunur. Gelenlerin savunmaları alındıktan sonra; gelmeyenlerin ise gıyaplarında evrak incelenir ve gerekli araştırma ve soruşturma yapıldıktan sonra karar verilir.
23.5- Merkez Disiplin Kurulu kararları tavsiye niteliğindedir.
Disiplin Suç ve Cezaları
Madde 24.1- Dernek disiplin cezaları; uyarma, kınama, geçici ve kesin ihraçtır.
24.2- Uyarma Cezası;
24.2.1- Durumu müsait olduğu halde taahhüt ettiği aidatı ödemeyen,
24.2.2- Verilen görevleri yerine getirmeyen
24.2.3- Alenen Türk örf ve adetlerine aykırı davranan,
24.2.4- Katılması gereken toplantılara katılmayan üyenin yazılı olarak dikkatinin çekilmesidir.
24.3 – Kınama cezası;
24.3.1- Tutulması gereken defter ve kayıtları kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak tutmayan,
24.3.2- Kanuni sorumlulukları ile ödeme ve tazmin sorumluluğu saklı kalmak kaydıyla, hizmet gereği kendisine teslim edilmiş eşya veya malzemenin, ihmal sonucu kaybına ve zararına sebep olan,
24.3.3- Bir yıl içinde iki defa uyarma cezası alan üyenin yazılı olarak kınanmasıdır.
24.4- Geçici ihraç cezası;
24.4.1- Dernek yöneticileri ve üyeleri hakkında gerçek dışı haber yayan, iftira, karalama ve küçük düşürücü beyanlarda bulunan;
24.4.2- Davaya ve fazlaya ilişkin hakların saklı kalması kaydıyla, dernekteki göreviyle ilgili olarak hizmet gereği kendisine teslim edilmiş eşya veya malzemeyi kaybeden veya görevden ayrılma halinde teslim etmekten kaçınan ve bu konuda ısrarlı davranan,
24.4.3- Bir yıl içinde iki defa kınama cezası gerektiren eylemleri nedeniyle yetkili disiplin kurulunca cezalandırılmış olan üyenin geçici olarak dernek tesislerden, iki aydan az, bir yıldan fazla olmamak üzere askıya alınmasıdır.
24.5- Kesin ihraç cezası;
24.5.1- Devletin, ülkesi ve milletiyle olan birliğine ve bölünmez bütünlüğüne zarar verici söz ve faaliyetler içinde olan,
24.5.2- Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerine aykırı söz, eylem veya işlemde bulunan,
24.5.3- Dernek kanununa göre dernek üyeliğine engel bir fiilden dolayı kesin mahkûmiyetine rağmen, dernekten istifa etmemekte direnen,
24.5.4- Yetki ve görevini kötüye kullanan,
24.5.5- Derneğin resmî kayıtları üzerinde tahribat yapan veya belgeleri yok eden,
24.5.6- Dernek mal ve parasını zimmetine geçiren, özel işlerinde kullanan,
24.5.7- Geçici ihraç cezasıyla cezalandırılmış olmasına rağmen, aynı cezayı gerektiren yeni bir fiil işlemiş olan üyenin kesin olarak dernekten ihraç edilmesidir
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
BİRİNCİ KISIM
ŞUBE ORGANLARI
Madde 25 - Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube ve temsilcilikler açabilir. Merkez yönetim kurulunca yetkilendirilen en az üç kişilik kurul, kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılan yerin en büyük mülki amirliğine ve genel merkeze yazılı olarak bildirir.
Şube Organları
Madde 26 – Şubenin organları; genel kurul, yönetim kurulu, denetim kuruludur.
İKİNCİ KISIM
Şube Genel Kurulları
Madde 27.1- Şubelerin olağan genel kurulları, genel merkez genel kurulu, toplantısından en az iki ay önce, üç yılda bir toplanır.
27.2- Şube genel kurulu, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur.
27.3- Şube genel kurullarının yapılmasına dair usul, esaslar ve ertelenmesine ilişkin konular, Merkez Genel Kurulu hükümlerine tabidir. Şubeler, şube sayısı üçe kadar genel merkez genel kurulunda tüm üyelerin doğrudan katılımı ile; şube sayısı üçten fazla olması durumunda ise, şubede kayıtlı her yirmi (20) üye için iki (2), arta kalan üye sayısı 10‘dan fazla ise bu üyeler içinde bir olmak üzere şube genel kurulunda seçilecek delegeler aracılığı ile genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir. Genel Kurul şubelerce son seçilen delegelerle toplanır. Şube yönetim ve denetim kurulu üyeleri genel merkez genel kuruluna isterlerse katılabilir, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.
27.4- Şubeler, genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülkî idare amirliğine ve genel merkeze bildirmek zorundadırlar.
27.5- Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Şube Yönetim Kurulu
Madde 28.1- Şube yönetim kurulları bir başkan 4 asil ve 5 yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir.
28.2- Yönetim Kurulu, seçiminden sonraki ilk toplantıda bir başkan yardımcısı ile bir muhasip bir de sekreter belirler.
28.3- Şube yönetim kurullarının; temsil, idare, tasarruf, iltizam yetkileri yalnız şubeye münhasırdır.
28.4- Faaliyetleri son bulan şubelerin mal varlıkları, defterleri ve sair evrakı, Genel Merkez’e teslim edilir.
Şubelerin Görev ve Yetkileri
Madde 29- Şubelerin görev ve yetkileri;
29.1- Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
29.2- Tahmini bütçe tasarılarını, takvim yılı sonuna kadar Genel Merkez’e göndermek ve Merkez Yönetim Kurulu’nca tasvip veya tadil edilen hali ile şube genel kuruluna sunmak,
29.3- Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
29.4- Şubede çalıştırılacak personelin kadro, unvan ve sayısını tespit etmek ve bunları işe almak, ücret ve yolluklarını tespit etmek, gerektiğinde işten çıkarmak,
29.5- Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,
29.6- Şube genel kurulunun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin, ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek için Merkez Yönetim Kurulu’ndan yetki almak,
29.7- Merkez Yönetim Kurulu’nun mevzuata, dernek tüzük ve yönetmeliklerine aykırı düşmeyen talimat ve emirlerine uymak,
29.8- Yasaların tutulmasını zorunlu kıldığı defter, makbuz, fatura ve sair belgeleri düzenli olarak saklamak ve istendiğinde denetime sunmak,
29.9- Şube yönetim kurulunun, takvim yılı sonu itibariyle faaliyetlerine, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarına dair beyannameyi, her yıl Nisan ayı sonuna kadar yönetmeliğe uygun olarak mülki idare amirliğine ve Genel Merkez’e göndermek,
29.10- Genel Kurulda alınan kararları uygulamak,
29.11- Derneğin amacını gerçekleştirmek için yetkisi dâhilinde her çeşit kararı almak ve uygulamak,
29.12- Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmaktır.
DÖRDÜNCÜ KISIM
ŞUBE DENETİM KURULU
Madde 30.1- Şube denetim kurulu, üç asıl ve üç yedek üye olarak genel kurulca seçilir. Denetleme kurulu üyeleri, yapacakları ilk toplantıda aralarından bir başkan bir de sekreter seçerler.
30.2- Denetim kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğunda genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyeler göreve çağırılır.
Şube Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Madde 31- Şube Denetim Kurulu,
31.1- Yönetim kurulunun, dernek tüzüğünde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini,
31.2- Defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını,
31.3- Dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre her yıl denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna, Dernek Genel Merkezi Yönetim ve Denetim Kurulları’na ve toplandığında da genel kurula sunar.
BEŞİNCİ KISIM
TEMSİLCİLİK AÇMA
Madde 32.1- Dernek gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla temsilcilik açabilir.
32.2- Temsilciliğin adresi, merkez yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki idare amirliğine ve genel merkeze yazılı olarak bildirilir.
32.3- Temsilciliğin tüzel kişiliği ve bünyesinde organları yoktur. Temsilcilik, Dernek Genel Kurulu’nda temsil edilmez.
32.4- Şubeler temsilcilik açamazlar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
MALÎ HÜKÜMLER
BİRİNCİ KISIM
DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI
Madde 33 – Derneğin gelir kaynakları;
33.1- Üyelerden alınan giriş, devamında aylık olarak alınan aidatlar, (Aidat miktarlarını; giriş aidatı Türkiye Cumhuriyeti dahilinde uygulanan net asgari ücretin yüzde üçünü aşmayacak, aylık olarak alınan aidatların ise aylık olarak Türkiye Cumhuriyeti dahilinde uygulanan net asgari ücretin yüzde birini aşmayacak şekilde her yılın ocak ayı içeresinde ve o yılın tamamında geçerli olmak şartı ile belirlemeye Genel Merkez Yönetim Kurulu yetkilidir)
33.2- Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar,
33.3- Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
33.4- Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
33.5- 2860 sayılı yasa kapsamında toplanacak bağış ve yardımlar,
33.6- Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticarî ve sınaî faaliyetlerden elde edilen kazançlar,
33.7- Ve sair gelirler.
33.8-Dernek şubelerinin elde ettiği her türlü gelirin yüzde 40’ını, gelirin sağlandığı ayı izleyen ayın sonuna dek, Dernek Genel Merkez’ine aktarılmak zorundadır. Şubelerin bu ödentisinin daha düşük oranda alınması ya da hiç alınmamasına dernek genel kurulunca karar verilir.
İKİNCİ KISIM
DEFTER TUTMA ESASLARI
Madde 34- Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin Dernekler Yönetmeliğinin 31. Maddesinde belirtilen haddi aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.
Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir.
Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.
Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.
Tutulacak Defterler
Madde 35- Dernekte, Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak aşağıda yazılı defterler tutulur.
35.1- İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
35.1.1- Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı, toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
35.1.2- Üye kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş aidatı ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
35.1.3- Evrak kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır.
35.1.4- Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinilme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım süreleri dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
35.1.5- İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
35.1.6- Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
35.2- Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir.
35.2.1- 37.1, 2, 3, 4, ve 6’ncı alt bentlerinde kayıtlı defterler, bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur. Ayrıca bu defterlerin yanında; gerektiğinde Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri tutulur.
35.2.2- Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığı’na verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Defterlerin Tasdiki
Madde 36- Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler (Büyük Defter hariç), kullanmaya başlamadan önce il Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan Yevmiye Defteri’nin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
Gelir Tablosu ve Bilânço Düzenlenmesi
Madde 37- İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16’da belirtilen) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilânço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan Muhasebe sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilânço ve gelir tablosu düzenlenir.
ÜÇÜNCÜ KISIM
DERNEĞİN GELİR ve GİDER İŞLEMLERİ
Madde 38- Gelir ve gider belgeleri
38.1- Dernek gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK-17’DE ÖRNEĞİ BULUNAN) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen hesap belgesi veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
38.2- Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’ncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13’te) örneği bulunan) “Gider Makbuzu” düzenlenir.
38.3- Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14’te örneği bulunan) “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliği EK 15’te örneği bulunan) “Aynî Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.
Alındı Belgeleri
Madde 39.1- Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır. Yeni bastırılan alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları en geç on beş gün içerisinde mülki idare amirlerine bildirilir.
39.2- Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alında belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Yetki Belgesi
Madde 40.1- Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği EK-19’da örneği bulunan) “Yetki belgesi” dernek tarafından üç nüsha olarak düzenlenecek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır.
40.2- Yetki belgelerinin birer sureti dernekler birimine verilir. Yetki belgesi ile ilgili değişiklikler yönetim kurulu başkanınca, on beş gün içerisinde dernekler birimine bildirilir.
40.3- Dernek adına gelir tahsil edecek kişiler, ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye başlayabilirler.
40.4- Yetki belgesinin kullanımı, yenilenmesi, iadesi ve sair hususlarda Dernekler Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Derneğin Borçlanma Usulleri
Madde 41- Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin yıllık ortalama gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi
Madde 41- Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak beş yıl süreyle saklanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Genel Kurul Sonuç Bildirimi
Madde 42.1- Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, Yönetim ve Denetim Kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği EK-3’te sunulan) “Genel kurul Sonuç Bildirimi” ve ekleri, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından ilgili mülkî idare amirliğine bildirilir.
42.2- Genel Kurul sonuç bildirimine; Divan başkanı, başkan yardımcısı ve kâtip üyeler tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneği, tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış bir örneği, eklenir.
Beyanname Verilmesi
Madde 43- Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de sunulan) “Dernek Beyannamesi” dernek yönetim kurulu tarafından onaylandıktan sonra, her takvim yılının ilk dört ayı içinde Dernek Başkanı tarafından ilgili mülki idare amirliğine verilir.
Taşınmazların Bildirilmesi
Madde 44- Derneğin edindiği taşınmazlar, tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.
Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi
Madde 45.1- Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4’te belirtilen) “Yurtdışından yardım Alma Bildirimi” iki nüsha olarak doldurulup mülki idare amirliğine bildirimde bulunulur.
45.2- Bildirim formuna, yurt dışından yardım alınması hususunda alınmış yönetim kurulu kararı örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgeler ile yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin hesap belgesi, ekstra ve benzeri belgenin bir örneği de eklenir.
45.3- Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.
Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Yürütülen Ortak Projelerle ilgili Bildirim
Madde 46- Derneğin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği (Dernekler Yönetmeliği EK-23’te gösterilen) “Proje Bildirimi”ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.
Değişikliklerin Bildirilmesi
Madde 47- Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24’te belirtilen) “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi”; Genel Kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25’te belirtilen) “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare emirliğine bildirilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Madde 48.1- Tüzük değişikliği Genel Kurul kararı ile yapılır. Genel Kurul’da tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
48.2- Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür. Genel Kurul’da tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
48.3- Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler, tüzük değişikliğinin yapıldığı Genel Kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, Genel Kurul sonuç bildirimi ekinde mülkî idare amirliğine bildirilir.
ALTINCI BÖLÜM
DERNEĞİN FESHİ
Madde 49.1- Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
49.2- Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu, toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
Tasfiye İşlemleri
Madde 50- Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır.
50.1- Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adı için “Tasfiye Halinde Ayandon Kültür ve Eğitim Derneği” ibaresi kullanır.
50.2- Tasfiye Kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir.
50.3- Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır.
50.4- Tasfiye işlemleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir.
50.5- Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
50.6- Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
50.7- Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Hüküm Eksikliği
Madde 51- Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 1- Dernek kurucuları ile ilk Genel Kurul’da dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan Geçici Yönetim Kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.
Bu tüzük 51(elli bir) madde ve 1 (bir) geçici maddeden ibarettir.
Geçici Yönetim Kurulu Üyelerinin;
Adı ve Soyadı: Görev ve Unvanı:
Ersin ZENGİN |
Genel Başkan |
Ali ÖZDEMİR |
Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı |
Ergün TÜTÜNCÜ |
Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı |
Deniz YANDEM |
Sosyal Faaliyetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı |
Berkhan KESKİN |
Basın-Yayın ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı |
Cafer BAŞEĞMEZ |
Genel Sayman |
Orkun SARIKAYA |
Genel Sekreter |